Bloedonderzoek voorafgaand aan de narcose

Bloedonderzoek voorafgaande aan de narcose

Omdat een narcose altijd een risico met zich meebrengt, vinden wij het belangrijk om dit risico zo klein mogelijk te maken voor uw dier. De veiligheid van uw dier staat bij ons voorop. Naast dat de dierenarts uw dier volledig nakijkt voor de narcose en alle apparatuur die aanwezig is voor de bewaking tijdens de narcose, raden wij aan om een bloedonderzoek te doen voorafgaande aan de ingreep. Ofwel een pre-anesthetisch bloedonderzoek.

Dit onderzoek wordt aangeboden bij alle dieren die een operatie of behandeling onder narcose moeten ondergaan en waarbij er op het oog niets aan de hand is met uw dier. Wat na testen gelukkig vaak ook zo is.

Waarom zou ik een dergelijk onderzoek bij mijn dier doen?

Er zijn verschillende redenen waarom de dierenarts een pre-anesthetisch bloedonderzoek adviseert.

Dieren die gezond lijken, kunnen wel degelijk iets mankeren. Huisdieren kunnen niet praten en dus ook niet aangeven of zij zich niet lekker voelen. Daarnaast kan een dierenarts simpelweg aan de buitenkant van uw dier niet beoordelen of belangrijke organen zoals de nieren en lever goed functioneren.

Waarom wil de dierenarts weten of deze organen goed functioneren?

In het geval van een narcose is het van belang om te weten of uw dier het narcosemiddel goed kan verwerken. Onder meer de lever en de nieren spelen bij de afbraak van narcosemiddelen in het lichaam van uw dier een belangrijke rol.

Wil dat zeggen dat mijn dier bij een afwijking in het bloedbeeld geen behandeling onder narcose krijgt?

Afhankelijk van de resultaten van het bloedonderzoek maar ook van de noodzaak van de behandeling, bepaalt de dierenarts of het verstandig is de behandeling op dat moment wel of niet uit te voeren.

Stelt u zich voor dat u een kat heeft met een extreem slecht gebit, waaruit het bloedonderzoek blijkt dat de nierwaardes (iets) verhoogd zijn. Met de wetenschap dat door een slechte conditie van het gebit ook de nieren kunnen worden beïnvloed, maakt de dierenarts een afweging. In dit geval is de kans groot dat uw kat de gebitsbehandeling ondergaat en dat er gedurende de narcose een aangepast protocol wordt toegepast, aangevuld met voldoende vloeistof door middel van het infuus.

Er is niets uit het bloedonderzoek gekomen, heb ik het nu voor niets gedaan?

Bekijk het anders, er is gelukkig niets uit het bloedonderzoek gekomen. Op het moment van testen is uw dier in ieder geval, zo het lijkt, gezond. Dit betekent dat nu de basisnormaalwaarden van het bloed van uw dier bekend zijn. Dus wanneer uw dier in de toekomst langskomt met klachten, wordt bij een volgend bloedonderzoek het resultaat vergeleken met de normaalwaarden van uw dier die bij ons bekend zijn. Op deze manier is de kans groter dat veranderingen in het bloedbeeld eerder opvallen.

Wilt u meer informatie over het bloedonderzoek voorafgaand aan een narcose?

Vraag het ons telefonisch of bij een bezoek aan de praktijk. We bespreken graag de opties afgestemd op uw dier met u.