Titeren bij de hond

Wat is titeren?

Met titeren bepaal je de hoeveelheid antistoffen tegen een bepaalde ziekte.

Momenteel is er veel interesse in het titeren van honden, waarbij de hoeveelheid antistof tegen de voornaamste virussen bij honden wordt gemeten: Hondeziekte, Parvovirus en virale Hepatitis.

Er is een betrouwbare testmethode ontwikkeld die toepasbaar is binnen de praktijk, waarbij vrij vlot het resultaat bekend is. Hoe de uitslag geïnterpreteerd wordt heeft te maken met de leeftijd, ent-historie en leefomstandigheden van de hond. 

Onze door Vaccicheck® gecertificeerde dierenarts Anouk Grol organiseert eenmaal per maand, iedere laatste donderdag, een titerdag op onze locatie in Oude Tonge.

Eigenaars kunnen zich hiervoor opgeven. Ook enkele dagen vòòr die datum kunnen we al bloed afnemen bij uw hond voor de test. Tijdens de titerdag testen wij honden vanaf een leeftijd van 15 weken.

Jonge pups testen wij op afspraak, de uitslag is dan meteen bekend. Pups hebben doorgaans vanuit het nest afweerstoffen via de biest gekregen. Deze antistoffen nemen af tot de leeftijd van gemiddeld 12 weken. Wanneer de afweerstoffen bijna verdwenen zijn, is het verstandig te vaccineren.

Men kan er ook voor kiezen de pup eerst de puppy-vaccinaties te laten geven en de bescherming hiervan te controleren 3-4 weken na de laatste vaccinatie.

Het is niet mogelijk om alleen tegen Hepatitis of Hondeziekte te vaccineren, Parvo bestaat wel als afzonderlijk vaccin. 
Er kan niet getiterd worden voor de ziekte van Weil. Van dit vaccin is bekend dat de bescherming niet heel lang is, dus deze vaccinatie wordt jaarlijks geadviseerd. Ook de kennelhoest- en rabiësvaccinatie worden niet meegenomen in de test. Deze entingen worden naargelang de noodzaak gegeven.