Overgewicht

Veel huisdieren hebben te maken met overgewicht. Sommigen hiervan heel erg en andere in mindere mate. Volgens de statistieken zou dit zelfs meer dan de helft (60%) betreffen. Een heel groot deel van de dieren heeft hier dus mee te maken.

Dit geeft net als bij mensen met overgewicht een grote kans op gezondheidsproblemen. Hierbij kun je denken aan gewrichtsproblemen (artrose), een verminderd uithoudingsvermogen, suikerziekte, verminderde weerstand. Ook hebben deze te zware dieren te maken met een minder lange levensverwachting.

Wanneer heeft een huisdier nou precies te maken met overgewicht?

Als een dier meer dan 20% boven het ideale lichaamsgewicht zit. Het begrip ideaal lichaamsgewicht is per dier verschillend. Er zijn richtlijnen aan de hand van rassen, maar dan nog wisselt dit sterk per dier.

Voorbeeld: een kat van 6 kg, die met een ideaal gewicht 5 kg zou moeten wegen, is vergelijkbaar met een persoon die 96 kg weegt maar qua streefgewicht op 80 kg zit.

De volgende punten zijn vaak te zien bij dieren met overgewicht:

de ribben zijn vaak moeilijk voelbaar
de taille is slecht/niet zichtbaar (van bovenaf is dit het best zichtbaar)
het lopen gaat moeizaam/dier wordt trager
een verminderd uithoudingsvermogen/kortademigheid
nauwlijks actief
De dieren ontwikkelen een ongezond gewicht natuurlijk niet van de een op de andere dag. Daarom is het voor u als eigenaar misschien niet heel duidelijk. Er zijn ook verschillende lichamelijke afwijkingen waardoor overgewicht kan ontstaan. Bij twijfel of advies over overgewicht/ideaalgewicht of wellicht verder onderzoek, kunt u altijd bij onze praktijk terecht.

Wat te doen aan overgewicht?

Op de praktijk is er een speciaal gewichtsprogramma om u en uw huisdier te begeleiden bij het helpen afvallen op een gezonde en verantwoorde manier. Er wordt dan bepaald wat voor uw dier het ideale lichaamsgewicht is en bekeken hoe we dit kunnen gaan bereiken.Er is speciale dieetvoeding waarin alle voedingsstoffen zitten die nodig zijn voor uw dier, maar die zo min mogelijk calorieën bevat om gezond te functioneren. Om het hongergevoel te verminderen zitten er extra vezels in die niet door het lichaam worden opgenomen maar wel een natuurlijke vulling geven.

Om het gewichtsverloop goed in de gaten te houden wordt er in overleg met u regelmatig een afspraak gemaakt om te wegen en te kijken of er aanpassingen in het programma gemaakt moeten worden. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden en alleen een goede motivatie van u als eigenaar is erg belangrijk!!