Huisdier Chippen

Een chip is een kleine barcode (bijna net zo groot als een rijstkorrel) die onder de huid van het dier wordt aangebracht door middel van een naaldje. Door middel van deze chip is het mogelijk een diercode te traceren met een speciaal afleesapparaat. Aan deze diercode zitten de gegevens van de eigenaar gekoppeld, hiervoor is een registratie bij bijvoorbeeld de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) nodig.

Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om alle pups te laten chippen en registreren. Als een pup wordt aangeschaft is het verstandig u er van tevoren van te verzekeren dat deze is gechipt en geregistreerd. Fokkers zijn namelijk verplicht om pups binnen 7 weken na geboorte te laten chippen en binnen 8 weken te registreren.

Voor katten is de chip (nog) niet verplicht maar wel aan te raden. Wanneer de hond afkomstig is uit het buitenland en mogelijk al is voorzien van een chip dan moet deze binnen 2 weken worden geregistreerd op uw naam, dit kan via de site van de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren). Als eigenaar moet u onder andere uw naam, adres en woonplaats registreren. De gegevens worden opgeslagen in een databank. Pas bij verhuizing of overlijden van uw huisdieren de registratie van de hond in de databank aan.